Tworzę, więc jestem... ...czyli o wszystkim, co sprawia mi radość!
niedziela, 14 czerwca 2015

Ostatnio miałam do wykorzystania sporą ilość rabarbaru. Zaczęłam więc piec, piec i piec...:) Jakoś nigdy wcześniej nie wykorzystywałam go w swoich wypiekach, a szkoda, bo współpraca z tym warzywem okazała się bardzo przyjemna i udana. 

Znalazłam bardzo fajny przepis na kruche ciasto z rabarbarem i chrupiącą kruszonką:

ciasto


Skł. na ciasto kruche:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100  mąki ziemniaczanej
  • 150 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajo

Skł. na nadzienie:

  • 500 g rabarbaru
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 5 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • garść rodzynek
  • odrobina wiórków kokosowych

Skł. na kruszonkę:

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 125 g schłodzonego masła
  • 50 g cukru

 

Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Rozetrzeć palcami masło z resztą składników i zagnieść ciasto. Schłodzić przynajmniej godzinę.

Ciastem wyłożyć dno i kawałek boku formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 160°C.

Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok. 25 min. na blado - złoty kolor. 

W tym czasie przygotować nadzienie - rabarbar pokroić na drobne kawałeczki, wymieszać z miodem, garścią rodzynek, kokosów, cukrem i cukrem waniliowym.

Do drugiej miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałki zimne masło. Rozcierać palcami aż powstanie kruszonka.

Podpieczone ciasto wyjąć, wyłożyć na niego przygotowane nadzienie z rabarbaru, na wierzch posypać kruszonkę i wstawić do piekarnika.

Piec przez ok. 35 - 40 min. na lekko złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

ciasto

 

ciasto

 

ciasto

 

A kolejny przysmak to pyszne(!) muffiny z rabarbarem, które piekłam dwukrotnie bo zniknęły błyskawicznie.

muffiny

 

Skł. na 8 muffinek:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szkl. cukru (może być brązowy)
  • cukier waniliowy
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. maślanki
  • 1 jajko lekko roztrzepane
  • 1  szkl. pokrojonego rabarbaru

Skł. na kruszonkę:

  • 50 g mąkipszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 30 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

W dużej misce zmieszać skł. suche, w mniejszej mokre. Dodać mokre do suchych tak, aby powstała gładka masa. Dodać pokrojony rabarbar. Napełnić formę do muffinek wyłożoną papilotkami.

Skł. kruszonki zmieszać i posypać nią muffinki.

Piec 25 min. w temp.190°C.

muffiny

 

muffiny