Tworzę, więc jestem... ...czyli o wszystkim, co sprawia mi radość!

coś na ząb

piątek, 08 stycznia 2016

Witam wszystkich w nowym roku, mam nadzieję, że zaczął się on dla Was optymistycznie, bez większych problemów, z dużą ilością czasu na rzeczy które umilać będą nawet najbardziej kapryśny dzień i ze zdwojoną energią do życia!

Choć Święta się już skończyły, teraz dopiero czuć prawdziwie zimową atmosferę, śnieg się rozszalał, mróz szczypie w uszy a moje dziecko w końcu cieszy się że ulepi bałwana:) Wiem, sytuacja na drogach na pewno wszystkich drażni, ale pamiętajmy - nowy rok - większy optymizm:))

A dla wszystkich na osłodę jeszcze garść ostatnich poświątecznych pierników:)

pierniki

 

pierniki

 

pierniki

 

pierniki

piątek, 25 września 2015

Mam na myśli przyjemnostki dla podniebienia. Robótkowe będą niedługo, gdyż - uwaga uwaga - kończę Różową Lady! :) stawiam już w niej ostatnie krzyżyki, potem kilka kreseczek i niedługo obiecuję pokazać.

A dzisiejszymi przyjemnościami będą: zielona herbata i francuskie ciastka:)) Zakochałam się ostatnio w mieszankach zielonych herbat. Na pierwszym miejscu jest u mnie sencha kaktusowa, uwielbiam jej smak, zapach a nawet widok! Rewelacyjny smak ma również jaśminowo - porzeczkowa, pływają w niej urocze białe kwiatuszki jaśminu. Ostatnio kupiłam "sekret kleopatry", ma lekko waniliowy smak (średni moim zdaniem, ale i tak piję z przyjemnością:) oraz "różaną pokusę" (może nie zachwyca, ale jestem na tak). Kiedy moje zapasy się zmniejszą zamierzam odkrywać dalsze smaki, jest ich tak dużo! Zachęcam naprawdę, bo jak wiadomo zielone herbaty mają bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Odpowiednio parzone mają właściwości pobudzające lub relaksujące. Polecam!

sencha

 

sencha

 

sencha

 

A teraz najszybsze ciacha na świecie - wykonane oczywiście z francuskiego ciasta:) Tu chyba nie muszę zachęcać, każdy na pewno próbował i lubi. Ja uwielbiam! Te wykonałam ekspresowo w niedzielny poranek, niestety z mrożonymi a nie świeżymi truskawkami, ale i tak wyszły pyszne!

ciacha

 

ciacha

 

Serdecznie pozdrawiam!

niedziela, 14 czerwca 2015

Ostatnio miałam do wykorzystania sporą ilość rabarbaru. Zaczęłam więc piec, piec i piec...:) Jakoś nigdy wcześniej nie wykorzystywałam go w swoich wypiekach, a szkoda, bo współpraca z tym warzywem okazała się bardzo przyjemna i udana. 

Znalazłam bardzo fajny przepis na kruche ciasto z rabarbarem i chrupiącą kruszonką:

ciasto


Skł. na ciasto kruche:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100  mąki ziemniaczanej
  • 150 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajo

Skł. na nadzienie:

  • 500 g rabarbaru
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 5 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • garść rodzynek
  • odrobina wiórków kokosowych

Skł. na kruszonkę:

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 125 g schłodzonego masła
  • 50 g cukru

 

Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Rozetrzeć palcami masło z resztą składników i zagnieść ciasto. Schłodzić przynajmniej godzinę.

Ciastem wyłożyć dno i kawałek boku formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 160°C.

Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok. 25 min. na blado - złoty kolor. 

W tym czasie przygotować nadzienie - rabarbar pokroić na drobne kawałeczki, wymieszać z miodem, garścią rodzynek, kokosów, cukrem i cukrem waniliowym.

Do drugiej miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałki zimne masło. Rozcierać palcami aż powstanie kruszonka.

Podpieczone ciasto wyjąć, wyłożyć na niego przygotowane nadzienie z rabarbaru, na wierzch posypać kruszonkę i wstawić do piekarnika.

Piec przez ok. 35 - 40 min. na lekko złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

ciasto

 

ciasto

 

ciasto

 

A kolejny przysmak to pyszne(!) muffiny z rabarbarem, które piekłam dwukrotnie bo zniknęły błyskawicznie.

muffiny

 

Skł. na 8 muffinek:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szkl. cukru (może być brązowy)
  • cukier waniliowy
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. maślanki
  • 1 jajko lekko roztrzepane
  • 1  szkl. pokrojonego rabarbaru

Skł. na kruszonkę:

  • 50 g mąkipszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 30 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

W dużej misce zmieszać skł. suche, w mniejszej mokre. Dodać mokre do suchych tak, aby powstała gładka masa. Dodać pokrojony rabarbar. Napełnić formę do muffinek wyłożoną papilotkami.

Skł. kruszonki zmieszać i posypać nią muffinki.

Piec 25 min. w temp.190°C.

muffiny

 

muffiny

poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Wprawdzie życie zazwyczaj nie jest słodkie, ale zawsze można je sobie osłodzić. Mnie jakoś ostatnio na chwilę opuścił dobry nastrój, więc upiekłam pyszne kruche ciasto z jabłkami, cynamonem i migdałami, ciepłe i pachnące. Do schrupania.

ciasto

 

ciasto

 

ciasto

 

ciasto

 

Składniki na kruche ciasto:

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • 2 żółtka

Ponadto:

  • 4 - 5 niedużych jabłek
  • 4 łyżki dżemu z jabłek
  • cynamon
  • garść migdałów pokrojonych w słupki
  • białko do posmarowania przed pieczeniem

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, rozetrzeć dłońmi z sypkimi składnikami. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przynajmniej godzinę.

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 3 mm. Każdą ćwiartkę pokroić na plasterki, poukładać na cieście i posypać cynamonem. Następnie brzegi ciasta nałożyć na jabłka i posmarować roztrzepanym białkiem. Posmarować jabłka dżemem i posypać słupkami migdałowymi.

Piec 35 - 40 min. Brzegi powinny się zrumienić.

Najlepsze oczywiście zaraz po upieczeniu, ja kroiłam jeszcze gorące:)

sobota, 21 czerwca 2014

Ostatnio mając dzień wolnego postanowiłam wykorzystać go truskawkowo. Od samego rana w ruch poszły truskawki, bo w końcu sezon na te pyszności w pełni więc trzeba korzystać!

truskawki


Oprócz tego, że po uszy napełniłam się nimi, że się tak wyrażę "na surowo";) upiekłam też muffinki truskawkowe.

muffinki


Rewelacyjne, z pyszną migdałowo - cynamonową kruszonką na wierzchu. 

muffinki

 

Najlepsze rzecz jasna jeszcze ciepłe:)

muffinki

 

A popołudniową porą uraczyłam się truskawkowym deserkiem:)

            deser

 

deser

środa, 21 sierpnia 2013

Znalazłam kiedyś rewelacyjny przepis na ciastka z czekoladą i orzechami laskowymi. Od tamtej pory, kiedy nadchodzi sezon na orzechy, robię je za każdym razem, bo są po prostu pyszne.

Także i tym razem się na nie skusiłam, tym bardziej, że orzechy ogólnie są przecież bardzo zdrowe.

orzechy

 

A najpyszniejsze są z tą charakterystyczną brązową skórką:

orzechy

 

A oto przepis na te małe pyszności:

SKŁADNIKI:

  • 225 g masła
  • 1 szkl. brązowego cukru (ja dodałam zwykły)
  • 1 jajko
  • 2 szkl. mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wiórków kokosowych (dodałam odrobinę więcej, gdyż powszechnie wiadomo, że kokos uwielbiam!)
  • 1,5 szkl. posiekanej czekolady gorzkiej lub mlecznej (dodałam jedną i drugą)
  • 2 szkl. posiekanych orzechów laskowych

posiekane orzechy i czekolada


Masło i cukier utrzeć w misce na puszystą masę. Ciągle mieszając dodać jajko. Do masy maślanej dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do piecz. Następnie dodać wiórki, czekoladę i orzechy laskowe, dokładnie wymieszać.

masa laskowa


Piekarnik rozgrzać do 180°C. Wyłożyć ciasteczka na blachę za pomocą łyżki, uformować kulkę i delikatnie spłaszczyć.

laskowe przed pieczeniem


Należy zachować odległość między ciastkami, gdyż trochę urosną. Pieczemy ok. 15 minut.

Zaraz po upieczeniu są lekko miękawe, ale gdy ostygną, odrobinę twardnieją. Są pyszne a połączenie kokosa, czekolady i orzechów sprawia, że pachną rewelacyjnie! 

Smacznego:)

ciastko laskowe

 

ciastko laskowe

 

ciastko laskowe

wtorek, 03 kwietnia 2012

W sobotę zrobiłam ciasteczka - bardzo smaczne, nie bardzo słodkie, jeszcze z przepisu mojej mamy. Taki przedświąteczny smakołyk postanowiłam sobie zrobić:)

pierożki

 

pierożki

 

Przepis jest bardzo, bardzo prosty:

SKŁADNIKI na ciasto:

  • 3szkl. mąki
  • 1 margaryna
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany

 

PRZYGOTOWANIE:

Z wszystkich składników zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 2 godz. żeby przemarzło. Rozwałkować, wykrawać kwadraty a w środek dawać marmoladę lub jabłka (pokrojone w malutkie kawałeczki, wymieszane z cukrem zwykłym, cukrem waniliowym i cynamonem). Następnie zlepiać rogi jak przy pierogach. Piec ok. 20 min.

Smacznego!:)

pierożki

wtorek, 13 marca 2012

Ostatnio upiekłam trochę "zdrowsze" ciasteczka niż zwykle. Owsiane. Doskonałe do chrupania przy herbacie, chodziły za mną od dawna! Zrobiłam od razu z podwójnej porcji;)

ciastka

 

ciastka

 

Podaję przepis:

SKŁADNIKI:

  • 125 g mąki
  • szczypta soli
  • 4 łyżki mleka
  • 85 g margaryny lub masła
  • 125 g płatków owsianych
  • łyżeczka sody
  • 4 łyżki cukru

 

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę, sól, płatki owsiane, cukier i sodę wymieszać razem, dodać margarynę i mleko, wyrobić ciasto. Rozwałkować jak najcieniej, wykrawać szklanką ciastka. Nakłuć wykałaczką. Piec ok. 15 - 17 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Smacznego!

ciastka

środa, 25 stycznia 2012

Kilka dni temu coś mnie wzięło na pierniczki, już dawno miałam na nie ochotę. Więc upiekłam:

pierniki

 

pierniki

 

pierniki

 

I przepisik:

SKŁADNIKI:

  • 50 dag mąki
  • 20 dag płynnego miodu
  • 20 dag cukru
  • 12 dag margaryny
  • jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka kakao
  • op. przyprawy do piernika
  • białko do posmarowania pierniczków
  • lukier do dekoracji

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Miód podgrzewamy. Wsypujemy cukier i mieszając rozpuszczamy. Mieszamy z przyprawą. Dodajemy margarynę i roztapiamy.
  2. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Wlewamy miód i wbijamy jajko. Mieszamy i wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy na ok. 30 min. do lodówki.
  3. Ciasto rozwałkowujemy na 0,5 - cm placek. Wykrawamy pierniczki. Układamy na blasze i smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy 15 min. w temp. 180°C. Studzimy i dekorujemy.

 

Życzę smacznego:) Za rok postanowiłam że upiekę je na święta i ozdobię nimi choinkę:)

Dziękuję za miłe komentarze odnośnie kartek wielkanocnych!!!

Pozdrawiam wszystkich!!!

 

środa, 30 listopada 2011

Ostatnio znów naszła mnie ochota na pieczenie ciasteczek. I postanowiłam upiec takie oto ślimaczki:

ciacha

ciacha

 

A oto przepis:

SKŁADNIKI:

  • 20 dag masła
  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 żółtko
  • po kilka kropli zapachu waniliowego i cytrynowego
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 1 białko

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, posiekać z masłem. Dodać żółtko, zapach waniliowy i cytrynowy, szybko zagnieść gładkie, lśniące ciasto. Uformować kulę i podzielić ją na 2 części, do jednej z nich dodać mleko i kakao. Obydwa rodzaje ciasta zawinąć w folię i odłożyć na co najmniej 30 minut do lodówki.
  2. Schłodzone ciasta rozwałkować, jasny płat posmarować rozmąconym białkiem. Przykryć ciemnym ciastem, docisnąć, zwinąć ( można też sklejone płaty ciasta pokroić wzdłuż na szerokie pasy, a następnie każdy z nich zwinąć w rulonik). Gotową roladę odłożyć do lodówki na ok. 20 minut, pokroić w cienkie plastry. Ułożyć na blasze, piec ok. 12 min. w temp. 180°C. Ostudzić.

I gotowe. Smacznego życzę:)))



 
1 , 2